Mozaïste Monica Kunkeler


Tekst & foto’s: Marcel Krol

In Vuur en Vlam is een kleurrijk mozaïekhuis aan de rand van hartje Rotterdam. Dit prachtige atelier staat tjokvol gekleurde steentjes, keramiektegels in alle soorten en maten, mozaïeken en andere materialen. Midden in het atelier is Monica Kunkeler (1959) bezig met het ontwerpen en uitvoeren van een omvangrijk mozaïekwerk. Vaak doet ze dat in opdracht van particulieren, bedrijven en lokale overheden.

Dat varieert van kleinere objecten zoals spiegels en tuintafels tot vloer- en gevelmozaïeken voor scholen en andere ruimtelijke objecten. Altijd met oog voor detail, afwerking en duurzaamheid. De nauwe samenwerking met de Rotterdamse kunstsmid Ruud staat garant voor spectaculaire objecten zoals lampen met mozaïek, lijsten en meubelen.

‘Als kind vond ik mozaïek al mooi. Tijdens vakanties liepen we door eindeloze straten met prachtig mozaïekwerk,’ vertelt Monica enthousiast. ‘Ik denk dat op dat moment mijn liefde voor mozaïek is ontstaan. Pas vele jaren later, bij het betegelen van de badkamer, viel het kwartje. De tegels die ik had waren niet op de juiste grootte, dus toen heb ik impulsief stukken van de tegels gebroken en bijna noodgedwongen een eerste mozaïek gelegd.’

Ik ben ooit begonnen met tegels die niet goed pasten in mozaïek te breken. En nooit meer gestopt eigenlijk.

Monica Kunkeler, mozaïste

‘Eenmaal begonnen ben ik eigenlijk nooit meer gestopt,’ zegt Monica. Ondertussen is ze met een mozaïektang stukken van keramiektegels aan het knippen. ‘Ik heb ontelbare vierkante meters mozaïek gelegd. Alleen, in opdracht, samen met klanten, scholen, noem maar op.’ Ze heeft de officiële opleiding tot mozaïste gevolgd in Ravenna (Italië), het hart van de mozaïekwereld.

Het atelier is eveneens bekend door de vele mozaïek workshops en cursussen die worden gegeven. Tijdens deze workshops leert Monica de cursisten vanaf de basis tegel- en glasmozaïeken maken tot en met de meest verfijnde afwerkingen.