Stadsbrouwerij De Pelgrim

Tekst & foto’s: Marcel Krol

Stadsbrouwerij De Pelgrim is gevestigd in een historisch pand uit 1580 naast de Pelgrimvaderskerk, één van de stukjes van Rotterdam dat niet is gebombardeerd in de oorlog. Als je in Historisch Delfshaven bent, stap je even terug in de late middeleeuwen. Stadsbrouwerij De Pelgrim is een kleinschalige ambachtelijke brouwerij annex café, waar de hele familie Van de Wiel werkzaam is. De brouwerij is in 1995 opgericht door Harry van de Wiel die hier zijn droom in vervulling zag gaan.

In Stadsbrouwerij De Pelgrim wordt het ambachtelijk gebrouwen Pelgrimbier gemaakt, op basis van zuiver Rotterdams water. Vandaar ook dat dit bier de bijnaam ‘Vloeibaar goud uit Rotterdam’ heeft meegekregen. Het brouwproces is momenteel in handen van zijn zoon Chris (1991) die naar eigen receptuur en met de beste grondstoffen bijzondere kwaliteitsbieren in verschillende soorten brouwt. ‘De hele brouwerij is in de stijl van het gebouw ingericht. De prachtige met hout beklede koperen ketels waarin gebrouwen wordt zijn daar een mooi voorbeeld van,’ vertelt Chris. ‘Sinds 1996 zijn er al meer dan 700 brouwsels gemaakt. Onze brouwers zijn continu bezig met het verbeteren van de bieren.’

‘Sinds 1996 zijn er al meer dan 700 brouwsels gemaakt. We zijn continu bezig met het verbeteren van de bieren.’

Chris van de Wiel, bierbrouwer

‘Elk brouwsel wordt nauwkeurig gecontroleerd zodat de smaak en kwaliteit constant zijn.’

Chris van de Wiel, bierbrouwer

In de grote koperen ketel is Chris druk bezig met wort koken. Eenmaal op de juiste temperatuur voegt hij de noodzakelijke hop en gist toe.

‘Het hele jaar door brouwen we verschillende bieren, van licht tot zwaar, van blond tot donker en van zoet tot bitter,’ zegt Chris terwijl hij druk bezig is met het desinfecteren van de gistkuip. ‘Stoombier en Mayflower zijn de bieren die het hele jaar door verkocht worden. Andere bieren zijn dan weer seizoensgebonden.’

De brouwsels worden nauwkeurig gecontroleerd zodat de smaak en kwaliteit constant zijn’, vertelt Chris. Hij neemt een monster van het brouwsel om het suikergehalte nauwkeurig te meten. ‘De Pelgrim maakt ongeveer dertien biertypes per jaar, variërend van frisse Pale Ale, klassieke Tripel, hout gelagerde Russian Imperial Stout en alles wat daar tussenin zit.‘

Elk bier heeft zijn eigen unieke etiket dat ontworpen is door de Rotterdamse kunstenares Inge Aanstoot.